Home / Nádobí / Starejte se o nože správně
1 Květen, 2018

Starejte se o nože správně

Posted in : Nádobí on by : Kuchtík Štítky:

Bez nože byste se v kuchyni těžko obešli. Musíte o něj ale dobře pečovat.

Takže začněte rovnou u čepele. Pravidelně na ni nanášejte olej (například lněný) nebo ji voskujte (třeba včelím voskem), aby rukojeť příliš neoschla a nezkřehla. Dřevo si zachová lesk a sytou barvu.

Bruste ocílkou

Ocílka je nástroj vyrobený z oceli a sloužící k udržování a vyleštění ostří. Seženete ji v každé prodejně s domácími potřebami. Hodně záleží na tvrdosti. Vždy by však ocel, z níž je ocílka vyrobená, měla být tvrdší než nůž. Pomocí ocílky se provádí takzvané obtahování. To udržuje ostří nožů hladké a rovné. Táhněte nožem od patky ke špičce pohybem proti ostří. Totéž opakujte z druhé strany čepele i ocílky.

Neztupte čepel

Používejte prkénka s nižší tvrdostí – dřevěná, silikonová či plastová. Vyhněte se raději těm, která jsou vyrobena z přírodního nebo umělého kamene, protože o ně se ztupí čepel nože.

Správné broušení

Ostrý nůž je základ pro perfektně odvedenou práci. Nože bruste pravidelně, aby byly stále ostré – nečekejte, až se ztupí. Při běžném denním používání nožů doporučujeme brousit ocílkou, a to jednou týdně. Pokud nůž ocílkou nabrousit nepůjde, je nutné použít brusný kámen a vybrousit pomocí něj nové ostří.

To nikdy nedělejte!

Dáváte nůž do myčky? Tak se to odnaučte, pokud chcete, aby vám nůž vydržel a dlouho a dobře sloužil. Myčka je jednou ze základních věcí, které nožům nesvědčí. Nožům škodí horkost, proto jimi nepíchejte do brambor, které se vaří v horké vodě. Neotvírejte jimi konzervu a nekrájejte na pracovní ploše, plechu či na talíři.

Mytí

Nože jsou nenáročné na hygienu. Po použití nůž omyjte měkkou houbičkou s jemným mycím prostředkem pod tekoucí vodou, řádně usušte a uložte. Pozor na mytí v myčce nádobí – horká vodní pára a vodní kondenzace mohou způsobit skvrny a korozi na čepelích.

Skladujte správně

Důležité je, aby se nože při skladování navzájem nedotýkaly. Mohly by se takhle totiž tupit. Spíše než v šuplíku v přihrádce je ukládejte do bloku nebo dávejte na magnet.

Základní nože ve vaší kuchyni

  • Velký kuchařský nůž – jde všeobecně o nejrozšířenější a nejuniverzálnější nůž z kuchařského světa. Má pevnou konstrukci, proto jím můžete krájet maso, steaky, zeleninu a bylinky.
  • Dlouhý nůž na krájení masa (25 cm)
  • Krátký nůž (10-15 cm)
  • Malý nožík s lehce zahnutou čepelí – na loupání a krájení zeleniny.
  • Nůž s vroubkovaným ostřím na chléb a pečivo – dokáže proříznout tvrdou chlebovou kůrku a nakrájet tenké a čisté plátky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *